Reisschema
 Dag 1: Heenreis
 Dag 2: Shopping!
 Dag 3: Animal Kingdom
 Dag 4: Blizzard Beach
 Dag 5: Universal Studios
 Dag 6: Geen plannen
 Dag 7: MGM Studios
 Dag 8: Universal Studios
 Dag 9: Busch Gardens
 Dag 10: Geen plannen
 Dag 11: Magic Kingdom
 Dag 12: Sea World
 Dag 13: Key West
 Dag 14: Key West
 Dag 15: Magic Kingdom
 Dag 16: Epcot
 Dag 17: Cypress Gardens
 Dag 18: Islands of Adventure
 Dag 19: Cypress Gardens
 Dag 20: Terugreis
 
Dag 16: Disney's Epcot

De laatste Disney dag is voor Epcot. Epcot heeft een aantal grote attracties voorin het park en een groot meer waar The World Showcase omheen is gedrapeerd. The World Showcase is dan weer een soort permanente tentoonstelling van een aantal landen in de wereld met per land de bekendste kenmerken. Omdat het geheel behoorlijk groot is staan we vrij vroeg op om op tijd bij Epcot te kunnen zijn. Bij aankomst op de parkeerplaats zien we eindelijk Spaceship Earth in het echt.
We willen in ieder geval Testtrack doen en omdat het daar weleens druk kan zijn halen we maar meteen een FastPass. Daarna gaan Stephanie en ik Mission Space proberen. Het idee om in een centrifuge te gaan staan trekt Hellen en Birgit niet zo. De rit is geweldig en het valt helemaal niet op dat je wordt rondgeslingerd. De bedoeling is dat we met 4 personen een deep space missie naar Mars gaan uitvoeren. Iedereen heeft daarbij de taak om op het juiste moment 2 knoppen in te drukken.
In Spaceship Earth schuilt een langzame rondrit door de tijd. Erg langzaam want we komen zelfs een aantal keer stil te staan. Het verhaal gaat over het ontstaan van allerlei vormen van communicatie en hoe dat de mensen dichter bij elkaar brengt. Op zich wel een aardig concept maar niet zo vreselijk boeiend.
Dan is het tijd om gebruik te gaan maken van de Testtrack FastPasses. De wachtrij ziet er al indrukwekkend uit en in een tussenruimte wordt uitgelegd dat we allemaal als crashtest dummies gaan dienen en dat er een aantal tests gaan worden uitgevoerd. Zo zijn er de hellingproef, een remmentest zonder en met abs, een hitte-, koude- en corrosie test en als laatste (en leukste) een snelheidstest waarbij we zo'n 65 mijl per uur (105 km/h) halen. Erg leuk!
Universe of Energy is half film en half darkride. We zitten in een droom van Ellen DeGeneres waarbij ze in de spelshow Jeopardy allemaal vragen over energie moet beantwoorden. Om de antwoorden te vinden wordt ze geholpen door haar vriend Bill Nye die haar (en ons) meeneemt naar de prehistorie en vanalles uitlegt over energie. Tamelijk bijzonder is het wanneer de bioscoopstoelen veranderen in grote karren waarmee we tussen de dinosaurussen worden geleid. Leuk maar voorspelbaar verhaal wel.
Lunchtijd! In het gebouw 'The Land' zit behalve 3 attracties ook een zelfservice restaurant waar allemaal lekker hapjes te krijgen zijn. We halen alvast FastPasses voor Soarin', de nieuwste attractie in Epcot, en vallen daarna aan.
Na het eten hebben we nog aardig wat tijd over en gaan naar The Circle of Life kijken: een film met figuren van The Lion King in de hoofdrol over vervuiling van de aarde. Erg moraliserend.

Soarin' is tamelijk apart. We zitten vooraan en dat betekent dat we bovenin de zaal komen te hangen voor een groot rond filmdoek. Dan zweven we over (nogal snel) wisselende landschappen. Erg mooi gedaan.
Nog steeds in 'The Land' maken we een boottochtje door de kassen van 'Living with the Land'. Hier worden expirimenten gedaan met allerlei vormen van agricultuur. Onder andere wordt aquaponische kweek gedemonstreerd zoals dit aan boord van een bemande vlucht naar Mars zou kunnen. Ook zijn er gigantische pompoenen te zien en een tomatenboom met duizenden tomaten eraan. Best interessant en mooi om te zien.
We gaan nog een tweede keer Testtrack doen, weer met FastPass omdat het gewoon een erg goede rit is en omdat we de onride foto willen kopen.

Mission Space heeft op mij nogal indruk gemaakt en ik ga die nog een keer alleen overdoen. De tweede keer lijkt de lancering nog meer G-krachten te leveren, wat een ride!

We moeten de hele World Showcase nog door dus snel aan de wandel.
Als eerste komen we bij Mexico, waar een bootrit verborgen zit. Ook in Noorwegen kunnen we met een bootje mee. De landen zijn hier prachtig uitgewerkt maar wel erg stereotyp allemaal. In ieder land zijn winkeltjes en eettentjes met specialiteiten van het land. Persoonlijk vind ik Japan, China en United Kingdom er bovenuit steken. De anderen zijn met name weg van Mexico, en van de winkeltjes :o)
Om 9 uur begint IllumiNations, de vuurwerk en lichtshow. Na Wishes in Magic Kingdom valt deze show een beetje tegen, al is het met enorme vlammen in het midden van het meer een heel spektakel. Er zitten alleen erg lange stukken in waarbij alleen met de wereldbol in het midden van het meer wordt gespeeld. Het slot is dan wel weer fantastisch.
Een lange dag Epcot, maar zeker de moeite van het bezoeken waard. Op weg naar de uitgang komen we naast een fraai verlichte Spaceship Earth een aardig winkeltje 'The Art of Disney' tegen. Laten ze hier toevallig nou beeldjes van Belle en het Beest hebben. Heeft Lumiere ook meteen wat gezelschap van Pendule, Ms. Potts en Chip.